Överlåtelsebesiktning

30 juli 2024
Lotta Alberius

editorial

En av de viktigaste aspekterna när man köper en fastighet är att få en klar bild av dess skick. Här kommer en Överlåtelsebesiktning in i bilden. Den fungerar som en säkerhetsåtgärd både för köparen och säljaren, och hjälper till att identifiera eventuella problem innan överlåtelseprocessen är klar.

Vad är en överlåtelsebesiktning?

En överlåtelsebesiktning är en genomgående och systematisk undersökning av en fastighet som utförs i samband med en försäljning. Besiktningen genomförs av en auktoriserad besiktningsman och omfattar vanligtvis både byggnadens in- och utsida. Syftet är att identifiera eventuella fel, skador eller brister som kan påverka fastighetens värde och skick.

När en överlåtelsebesiktning genomförs kartläggs flera aspekter av fastigheten. Det kan handla om allt från takets skick, fuktighet i väggar och golv, till den allmänna statusen på rör- och elsystem. Den slutliga rapporten ger både köparen och säljaren en objektiv bedömning vilket kan underlätta förhandlingar och beslutsprocesser.

Varför är överlåtelsebesiktning viktig?

Att genomföra en överlåtelsebesiktning är en investering i trygghet och säkerhet för båda parterna i en fastighetstransaktion. För köparen innebär det en säkerhetsåtgärd för att undvika oväntade och kostsamma överraskningar. Ingen vill upptäcka omfattande renoveringsbehov eller allvarliga strukturella problem efter att ha köpt en fastighet.

För säljaren kan en överlåtelsebesiktning fungera som en försäkring mot framtida tvister. Om det uppstår några problem efter försäljningen, kan säljaren peka på den genomförda besiktningen som vid tidpunkten visade fastighetens skick. Genom att vara transparent kan säljaren också skapa större förtroende hos potentiella köpare, vilket kan accelerera försäljningsprocessen.

Hur går en överlåtelsebesiktning till?

Processen för en överlåtelsebesiktning börjar med att fastighetsägaren kontaktar en auktoriserad besiktningsman. Oftast är dessa besiktningsmän arkitekter, ingenjörer eller erfarna byggnadsarbetare med särskild utbildning i besiktning.

Besiktningsdagen inleds ofta med ett möte där fastighetsägaren ger besiktningsmannen nödvändig information om byggnaden. Därefter påbörjas en noggrann genomgång av fastigheten, som inkluderar visuella inspektioner samt ibland användande av tekniska hjälpmedel som fuktmätare och värmekameror. En överlåtelsebesiktning kan ta flera timmar beroende på fastighetens storlek och komplexitet.

Efter inspektionen sammanställer besiktningsmannen en detaljerad rapport som inkluderar beskrivningar av upptäckta fel och brister samt eventuella rekommendationer för åtgärder. Denna rapport fungerar som ett viktigt underlag för både köpare och säljare.

Överlåtelsebesiktning

Kostnaden för en överlåtelsebesiktning

Kostnaden för en överlåtelsebesiktning kan variera beroende på flera faktorer såsom fastighetens storlek, besiktningens omfattning och den besiktningsmans erfarenhet och rykte. Generellt sett kan priset ligga mellan 5,000 och 15,000 kronor. Det kan verka som en stor utgift, men sett ur ett långsiktigt perspektiv kan det spara köparen från ännu större kostnader som kan uppstå från oupptäckta problem.

För säljare kan en besiktning också öka fastighetens värde genom att erbjuda en trygghetsstämpel till potentiella köpare. En rapport som visar på ett väl underhållet och problemfritt hem kan göra fastigheten mer attraktiv på marknaden.

Sammanfattning

Att genomföra en överlåtelsebesiktning är ett kritiskt steg i en fastighetstransaktion. Den ger en tydlig bild av fastighetens skick och hjälper både köpare och säljare att göra informerade beslut. Genom att anlita en auktoriserad besiktningsman får parterna en objektiv och professionell bedömning av eventuella fel eller brister som kan påverka fastighetens värde. Trots den initiala kostnaden, erbjuder en överlåtelsebesiktning en säkerhet och trygghet som kan spara pengar och bekymmer på lång sikt.

Fler nyheter