Energi deklaration: Allt du behöver veta

08 augusti 2024
Veronica Urena

editorial

Energideklarationen har blivit ett allt viktigare dokument för fastighetsägare, köpare och säljare i bostadsmarknaden. Det är ett verktyg som inte bara bidrar till ökad medvetenhet om en byggnads energiförbrukning, utan även till att främja en mer hållbar och energieffektiv fastighetssektor. I den här artikeln går vi igenom vad en energideklaration innebär, dess syfte, processen för att få den utförd, samt hur du kan använda denna information för att förbättra din fastighets energiprestanda.

Vad är en energideklaration?

Energideklarationen är ett dokument som ger en officiell bedömning av en byggnads energiprestanda. Den innehåller upplysningar om byggnadens energianvändning, inomhusklimat och förslag på åtgärder för att förbättra energieffektiviteten. Detta dokument är lagstadgat i Sverige och måste utfärdas av en certifierad energiexpert. Ett energideklarationsnummer tilldelas, vilket unikt identifierar varje deklaration.

Syftet med en energideklaration är flerfaldigt. För det första hjälper den konsumenter att jämföra olika fastigheters energiförbrukning, vilket kan vara en avgörande faktor vid köp av en bostad eller lokal. För det andra ger den fastighetsägare insikt i hur de kan minska energikonsumtionen och därmed både spara pengar och bidra till en mer hållbar miljö. Slutligen driver energideklarationerna övergripande det nationella målet att energieffektivisera fastighetsbeståndet i Sverige.

energideklaration

Processen för att få en energideklaration

För att få en energideklaration gjord behöver fastighetsägaren anlita en ackrediterad energiexpert. Denne genomför sedan en noggrann analys av fastighetens energianvändning, vilket inkluderar inspektion av byggnadens skick, uppvärmningssystem, ventilation, isolering och andra faktorer som påverkar energiförbrukningen.

Energiexperten samlar in data, jämför denna med standardvärden och räknar ut byggnadens energianvändning. Med denna information skapas själva energideklarationen som ska presentera en energiklass, från A (mest energieffektiv) till G (minst energieffektiv), liksom rekommendationer för åtgärder som kan förbättra energiprestandan.

Det är viktigt att notera att en energideklaration är giltig i tio år. Fastighetsägaren måste alltså se till att en ny deklaration upprättas inom denna tidsperiod eller vid ägarbyte, större renoveringar eller andra ändringar som betydligt påverkar energianvändningen.

Fördelar med att förbättra energiprestanda

En energieffektiv byggnad är inte bara fördelaktig för miljön utan även ekonomiskt för fastighetsägare och dess användare. Genom att implementera de åtgärder som rekommenderas i energideklarationen kan fastighetsägare minska energikostnaderna avsevärt. Det leder även till ökad komfort för de boende eller anställda i byggnaden, eftersom en bra energiprestanda ofta hänger samman med en god inomhusmiljö.

Ytterligare drygt långsiktiga fördelar inkluderar högre marknadsvärde för energieffektiva fastigheter och en stärkt position i en allt mer miljömedveten bostadsmarknad. Dessa aspekter blir särskilt viktiga i takt med att energikraven skärps och konsumenternas miljömedvetenhet ökar.

Fler nyheter